“Happier YOUth in the Healthier EU” in Bad Harzburg (juni 22)

De laatste “mobility” dit jaar, maar Erasmus+ stopt niet. Wij zijn nu al bezig met veel mooie en uitdagende plannen voor 2022/23.

Het was een week (voor Gerda, voor Regina en mij) van het bijstellen van ons beeld van onze oosterburen. De tijden dat je je horloge kon zetten op een voorbijrijdende trein en je niet bang hoefde te zijn dat het je niet lukte om binnen 10 minuten van perron te wisselen, zijn voorbij. De post-corona chaos op de rails plus het €9-ticket leiden tot lijden ;).

We zijn zeer gespannen en best moe, laat in de nacht donderdag in Bad Harzburg aangekomen, een stadje, een kuuroord met een gemiddelde leeftijd van 85 (dat krijg je na al die gezonde behandelingen). Maar daarentegen was de ontvangst door de Duitse families en collega’s zooooo warm, alsof je aan de zuidelijke kant van Europa belandde: open, lekker luidruchtig, bezorgd over het lot van de leerlingen (Isa, Renske, Mart, Omid en Eline) en klaar voor ons, van dag één tot de laatste ochtend. Echt geweldig om dit te mogen meemaken!

“Food unites people” was ons motto geworden, aangezien de leerlingen vanaf dag één en zelfs nog voordat de meeting begon, bezig waren met gezond eten. Het resultaat is een prachtig internationaal kookboek met gezonde recepten. Een exemplaar doneer ik aan de mediatheek, dus de mensen die het willen bekijken, zelf iets willen proberen, gewoon doen: een foto maken en eet ze!

We hebben gewerkt, we hebben veel mooie plekken bezocht en er was tijd voor vergelijkingen. En ja, alweer zijn we blij om terug thuis te zijn. Waar de anderen van ons nog iets kunnen leren ;). 

Ja, want maandag staat een groepje Oostenrijkse leerlingen uit een ander project voor onze deur om aan activiteiten over racisme en vooroordelen mee te doen. In samenwerking met Amnesty International.

Zoals ik al eerder zei: dit is voor mij school buiten school ;)

Groet namens Gerda en Regina,

Dabrowka

PS. De ontmoeting in Bad Harzburg werd door de lokale pers op de voet gevolgd. We staan in de krant ;).

 

“Ik ben deze week in Bad Harzburg (Duitsland) geweest voor een uitwisseling. We hebben verschillende activiteiten gedaan die over gezond eten gaan. We sliepen bij gastgezinnen: dat was heel bijzonder en leuk. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt die ik hoop nog eens te zien. Ook vind ik het heel fijn dat mijn Engels nu een stuk beter is en ik minder bang ben om in het Engels te praten. Ik vond het heel leuk en raad het iedereen aan! “ISA (2V)

Ik heb het heel erg leuk gehad in Bad Harzburg, het ging erg snel maar dat is juist een goed teken! Dit was mijn eerste uitwisseling, ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en nieuwe dingen geleerd. Ik heb in een gastgezin geslapen wat ik erg spannend vond maar uiteindelijk heel erg leuk! Ik zou graag nog een keer willen! “RENSKE (1B6)

Cookbook (English)

BBQ recipes (English)

BBQ-Party Rezepte (German)