Antieke Cultuur in de eerste klas          

In de eerste klas van het VWO krijgen alle leerlingen een kennismaking met de wereld van de Grieken en Romeinen.  We praten over hun goden, hun manier van leven en gewoonten (sport, filosofie, kunst, architectuur, enzovoort) – kortom: de antieke cultuur van twee belangrijke volken uit het Europese verleden. Veel van wat er bij de Grieken en Romeinen is begonnen is nu nog terug te vinden in onze taal, maar ook gewoon op straat in Amsterdam: gebouwen en spreuken zijn overal om ons heen te herkennen en terug te leiden op de klassieke oudheid.

We beginnen met het lezen van verhalen in eenvoudig Latijn en ook Grieks. Voor Grieks moet eerst hun alfabet worden geleerd. Ook bijzondere projecten maken deel uit van het eerste klas programma: vanuit het Cartesius-gymnasium gaan we naar het als een Griekse tempel gebouwde Allard Pierson.

Klassieke Talen in de tweede en derde klas

Als in de eerste klas het vak Klassieke Talen goed is bevallen, kun je de vakken Grieks en Latijn in de tweede en derde klas kiezen: je krijgt dan gedurende twee jaar twee uur per week van beide vakken. In de tweede klas maak je de overgang van vereenvoudigd Latijn naar originele Latijnse teksten, door Romeinen tweeduizend jaar gelegen geschreven. Bij Grieks leer je – na het alfabet – het taalsysteem van de Grieken, en lees je eenvoudige teksten, bijvoorbeeld over helden als Heracles en Odysseus. Zij waren zeer belangrijk voor de latere literatuur in alle Europese talen, en de taal waarin hun daden geschreven is geldt als de basis voor vele talen in Europa. Hun kunsten behoren tot de mooiste die de Europese cultuur te bieden heeft. Je leert veel elementen in onze moderne cultuur begrijpen door de herkomst ervan te bestuderen. Een onvergetelijke ervaring!

Klassieke Talen in de bovenbouw

Natuurlijk kun je je studie in de Klassieke Talen in de bovenbouw voortzetten en een volwaardig gymnasiumdiploma halen. In de derde klas kies je je vakkenpakket voor de bovenbouw en word je door de decaan maar ook de docenten Klassieke Talen begeleid bij je keuze. 

De gymnasiumleerlingen hebben een extra reis- en activiteitenprogramma. Meer informatie daarover via onderstaande 'knop'.